منتشر شده
24 ساعت پیشدر
توسط
admin amolnewsآمل نیوز- قربانعلی مسافر / در روز طبیعت با طبیعت مهربان باشیم، دست به تخریب و آتشافروزی نبریم، طبیعت را پاره تن خود بدانیم و امانتدار خوبی برای آیندگان باشیم.
احترام به طبیعت احترام به زندگی است و احترام به زندگی احترام به خالق هستی است.
طبیعت پاره تن ما و وجود ماست، چگونه از جسم و جان خود در مقابل انواع خطرات مراقبت میکنیم و نمیگذاریم آسیبی به آن برسد بنابراین باید با طبیعت هم برخورد مشابه داشته باشیم و از کوچکترین آسیب به آن خودداری کنیم.
حفاظت از طبیعت، محیط زیست و منابع طبیعی وظیفه همگانی است و باید همه دست به دست هم دهیم تا برای خودمان، فرزندانمان و نسلهای آینده طبیعت را حفظ و حراست کنیم.
با رعایت اخلاق طبیعت گردی و محیط زیستی با بهره از آموزه های دینی به پشتوانه تاریخ و فرهنگ کهن ایرانی نسبت به حفظ و حراست از محیط زیست خود کوشا و ساعی باشیم.
کوه، جنگل، جلگه، رودخانه، مرتع، دریا و دیگر مظاهر طبیعی الهی باعث زیبایی و طراوت جهان خلقت هستند و باید هرچه در توان داریم از آنها مراقبت کنیم.
امروز ۱۳ فروردین روز طبیعت است، در این روز ایرانیها به رسم دیرینه و کهن دل به طبیعت، دریا، جنگل و کوه میزنند تا تعطیلات عید نوروز را دل طبیعت به سر کنند.
پس بیاییم در این روز به بدون زباله شدن طبيعت كمك كنيم و هر كجا زباله ديديم آنها را پاكسازى كنيم و پاكی را به دامان طبيعت برگردانيم، به درختان و سرشاخه ها آسیب نرسانیم و از آلوده کردن آب های سطحی به شدت خودداری کنیم.
مراقب گیاهان جوان زیر پای خود باشیم و زیرانداز یا سفره را در مکان هایی پهن کنیم که پوشش گیاهی کمتری داشته باشد و صدای پخش کننده های صوتی را در طبیعت بلند نکنیم زیرا این کار آرامش حیات وحش را به هم می زند.
در صورت نیاز به آتش، در مکانی دور از پوشش گیاهی آتش روشن کرده و در پایان آن را کاملا با خاک و آب خاموش کنیم.
یکی از مهمترین مشکلات بشر پس از ورود به طبیعت نوشتن یادگاری است پس بیاییم از نوشتن یادگاری روی سنگها، دیوار پناهگاهها و درخت ها خودداری کنیم و در صورت مواجه شدن با هرگونه حریق در جنگل نسبت به خاموش کردن آن اقدام کرده و با سازمان آتشنشانی، محیط زیست و منابع طبیعی خبر دهیم.
از دیگر مشکلاتمان در عید نوروز حبس کردن ماهیهای قرمز در تنگ شیشهای و رها سازی آنها پس از تعطیلات در رودخانهها است، پس ماهی های قرمز را در زیستگاههای طبیعی رها نکنیم و انتخاب مناسب برای رهاسازی آنها حوضچههای پارک است.
در توصیههای محیط زیست برای روز طبیعت و تعطیلات نوروز آمده است: از شکار و صید حیات وحش و حمل هر گونه سلاح، تبر، اره و تور صیادی در دل طبیعت به شدت خودداری کنیم و در صورت مشاهده، هرگونه تخلف و شکار غیرمجاز مراتب را به سامانه فوریت های زیست محیطی ١٥٤٠ گزارش دهیم
چه زیباست در طبیعت هر مکانی را به گونه ای ترک کنیم که گویی هرگز به آنجا نرفته ایم.
از دست زدن به آشیانه و جوجه های پرندگان با توجه به فرارسیدن فصل تخمگذاری خودداری کنیم.
با توجه به فصل بهار و زمان زاد و ولد جانوران، روابط عمومی و آموزش اداره حفاظت محیط زیست شهرستان آمل در توصیههایی آورده است: بیاییم به نوزادان جانوران وحشى دست نزنيم و آنها را از زيستگاه طبيعىشان جدا نسازیم.
باید بدانیم فصل زاد و ولد حیات وحش در کشور آغاز شده و جانوران وحشی در عرصههای طبیعی شروع به زایمان بچههای خود کردند پس در این زمان از سال بسیاری از کوهنوردان، طبیعت گردان، چوپانان، مردم محلی و افرادی که به هر دلیلی وارد عرصه های طبیعی می شوند ممکن است با نوزداران تنهای جانوران وحشی مواجه شوند.
برخی افراد نوزادان حیوانات وحشی را در طبیعت در حالی که تنها هستند مشاهده می کنند و با تصور آنکه مادرشان تلف شده یا آنها را رها کرده است از روی دلسوزی آنها را به همراه خود از طبیعت خارج کرده و به ادارات محیط زیست تحویل می دهند.
اقدام به خارج کردن نوزادان جانوران وحشی از زیستگاه طبیعی اشتباه بزرگی است که هر چند با نیت خیر انجام شود آسیب جبران ناپذیری را به طبیعت وارد می کند.
این تصور که نوزادان جانوران وحشی که در طبیعت تنها مشاهده می شوند، حتما از سوی مادرشان رها شده یا مادر آنها تلف شده، تصور اشتباهی است.
حیوانات ماده به دلایل مختلفی ممکن است لحظاتی بچه های خود را ترک کنند اما مجدد به سراغ آنها باز خواهند گشت، ماده هایی که نوزادان خود را به دنیا آورده اند ناچار هستند برای تغذیه یا شکار بچه های خود را مدتی تنها بگذارند اما دوباره به محل اختفای آنها بازمیگردند، ضمن اینکه در بسیاری از موارد، حیوان مادر لحظاتی قبل از آنکه انسان به آنها نزدیک شود، متوجه حضور انسان شده بچههای خود را مخفی کرده و موقت محل را ترک می کند.
حیوان ماده از بچه ها فاصله می گیرد اما با دور شدن انسان از محل اختفای بچه ها دوباره به سراغ آنها بازمی گردد.
دست زدن، بغل کردن، بازی کردن و گرفتن عکس یادگاری با نوزادان حیات وحش هم اقدام اشتباهی است که موجب وارد آمدن استرس به جانور می شود و حتی ممکن است به دلایل مختلف از جمله نشستن بوی انسان بر روی بدن نوزاد، حیوان مادر از پذیرفتن دوباره نوزاد خود اجتناب کند.
در صورت مواجه با نوزادان جانوران وحشی در طبیعت باید بدون آنکه به آنها دست زده شود، بلافاصله از آن مکان فاصله گرفت تا حیوان مادر بتواند به سراغ بچه های خود بازگردد.
از نزدیک شدن به لانه وحوش با توجه به فصل زاد و ولد و ایجاد حالت تهاجمی درندگان خصوصا شغال، گرگ و روباه خودداری کرده و در صورت مشاهده حیوانات که به حاشیه روستاها و آبادیها گسیل شدند مراتب را به نزدیکترین واحدهای محیطبانی گزارش دهیم.
عدهای از افراد فرصتطلب در کنارفروش ماهی قرمز، اقدام به خرید و فروش برخی گونههای جانوری از جمله مار آبی، لاک پشت، سمندر و گونههای گیاهی نظیر سنبل آبی میکنند که با متخلفان برخورد قاطع و قانونی انجام میشود.
هنگام رانندگی در مناطق جنگلی و جادههای روستایی به ویژه مناطقی که تابلوهای عبور حیات وحش دارند، مراقب حیات وحش باشیم و با سرعت مطمئن رانندگی کنیم.
از حضور در حاشیه آبراههها، رودخانهها و مسیلها به ویژه در زمان بروز بارندگی به شدت پرهیز کنیم.
در صورت روبرویی با وحوش آسیب دیده به خصوص پستانداران بزرگ همچون شغال، گراز و گرگ و خرس از نزدیک شدن یا دست زدن به آنها خودداری کرده چراکه حیات وحش مصدوم حرکات غیر قابل پیش بینی دارند و به دلیل استرس وارد شده بسیار خطرناک هستند پس در این مواقع بهتر است موضوع را با شماره تلفن 1540 مطرح کنیم.
به خاطر داشته باشیم که از ملزومات حضور در طبیعت علاوه بر ادوات و وسایل خورد و خوراک و پخت و پز، چند کیسه نایلکس (قابل تجزیه) مخصوص زباله است که باید با خود به همراه داشته و زبالهها را در همان مکان تفکیک کنیم.
ضروری است که هیچ زبالهای در محل به جا نمانده و به نزدیک ترین محل جمع آوری زباله تحویل شود.
درختان مظهر سبزی، طراوت و سرزندگی هستند پس از شکستن شاخه های درختان برای ایجاد آتش به شدت خودداری کنیم و حدالمقدور از غذاهای آماده در منزل برای استفاده در طبیعت بهره ببریم.
از ایجاد آتش در طبیعت و مناطقی که پوشش گیاهی مناسب دارند خودداری کرده و در صورت ایجاد آتش حتماً از خاموش شدن آن بعد از پایان کار اطمینان حاصل کنیم.
نسبت به محیط زیست خود احساس مسئولیت کنیم و در صورت مشاهده زباله یا آتش نیمه خاموش که در طبیعت رها شده به سرعت اقدام کنیم و در صورت مشاهده هرگونه مخاطرات زیست محیطی مراتب را با شماره های تماس ۱۵۴۰ یا ۴۳۲۶۲۳۰۰ اطلاع دهیم.
وحید رضاییان رئیس اداره حفاظت محیط زیست آمل در آستان عید نوروز در جمع خبرنگاران یادآور شد: فروش لاکپشت، مار آبی، سمندر لرستانی و سنبل آبی در مراکز عرضه اقلام نوروزی ممنوع است.
وی با اشاره به اینکه ماموران یگان حفاظت محیط زیست آمل در پی گشت و کنترل بازار شب عید تعداد زیادی از لاکپشتها را از فروشندگان آزاد و در طبیعت رها کردند، افزود: عده ای افراد سودجو با توجه در روزهای پایانی سال در کنار فروش ماهی قرمز به عرضه و فروش غیرمجاز گونههای جانوری و دوزیستان از جمله لاک پشت، مار و ماهیان که گونه غیر بومی بوده کردند.
رضائیان تصریح کرد: رهاسازی این گونهها در تالابها و رودخانه ها به محیط زیست آسیب می زند و برخی گونه های گیاهی مهاجم مانند سنبل آبی نیز از دیگر موارد بوده است.
وی با اعلام اینکه خرید و فروش این گونه جانوران و گیاهان بدون مجوز در اماکن عمومی یا بازار ممنوع و خلاف قوانین و مقررات سازمان حفاظت محیط زیست است، گفت: برای متخلفان علاوه بر تشکیل پرونده قضایی، ضرر و زیان ناشی از زنده گیری این جانوران نیز از متخلفان اخذ میشود.
رضاییان درپایان از شهروندان فهیم آملی درخواست کرد: در صورت مشاهده هر گونه خرید و فروش جانوران وحشی مراتب را برای پیگیری و برخورد با متخلفان از طریق شماره تلفن ۱۵۴۰ به یگان حفاظت گزارش دهند.
به گزارش فارس، بیاییم در سیزدهمین روز سال جدید که به روز طبیعت نامگذاری شده با طبیعت مهربان باشیم، از طبیعت محافظت کنیم، طبیعت را به آتش نکشیم و آن را به عنوان امانت بسیار بزرگ به درستی به آیندگان تحویل دهیم.