با ما همراه باشید

اجتماعی و انتظامی

فاجعه زبالهِ عمارت پای کمیسیون اصل 90 را به آمل باز کرد

منتشر شده

در

آمل نیوز- قربانعلی مسافر / کوه سیاه عمارت؛ تپه سر به فلک کشیده در 30 کیلومتری جنوب شهر آمل است که این روزها تبدیل به قله پهناوری شده که شیرابه های سیاه آن بوی تعفن می دهد.

زباله قصه پرغصه ای در شمال کشور، استان مازندران و شهرستان آمل است که امروزه تبدیل به فاجعه شده و گریبان سلامت عمومی، محیط زیست و منابع طبیعی را گرفته است.

کوه سیاه عمارت همان تپه سر به فلک کشیده در 30 کیلومتری جنوب شهر آمل در محور هراز است که این روزها قله پهناوری شده که شیرابه های سیاه آن بوی تعفن می دهد و حرف های ناگفته از سرطان این بلای بی درمان دارد.

پای درد و دل عمارت اگر بنشینی با زبان بی زبانی می گوید که خودش مقصر نیست و از 40 سال قبل طبیعت سرسبز و زیبای کوهستانی آماده برای لجنزار و مدفن زباله های پررنگ و لعاب شده است.

 

عمارت؛ بی صدا روز به روز قد می کشد

بیش از 10 سال است که آلودگی جانکاه و مرگ بار عمارت بر سر زبان ها افتاده و سیاهی شیرابه های آن به چشم آمده تا دست ها برای چاره اندیشی بلند شود.

چاره اندیشی ها مؤثر نشد، هر مسؤولی آمد حرفی زد ولی این عمارت رو سیاه قصه ما بود که هر روز رشد می کرد، قد می کشید، بلند و بلندتر می شد تا دیگر طاقت رشد و پیشرفت را نداشته باشد.

روانه شدن روزانه 250 تن زباله به سمت کوه عمارت آخر داد و فریاد طبیعت بی زبان را دراورد چون اواخر تیر سال گذشته بود که قد کشیدن بی امان عمارت و تولید گازهای مخرب کار دستش داد و با حجم تلمبار زباله‌های تر، خشک، پلاستیکی، شیشه و اشیای دور ریختنی شعله ور شده و آتش‌سوزی بزرگی را به راه انداخت تا چندین شهر مازندران برای خاموشی شعله های خشم آن دست به دست هم دهند.

 

عمارت و کوه زباله ای که 40 سال بلای جان شد

امروزه کوه زباله عمارت در نزدیکی مخزن و کاسه سد هراز و دریاچه در حال ساخت پشت سد باعث نگرانی فراوان شده و سرازیری شیرابه های سیاه و نفوذ در آب نگرانی ها را صد چندان می کند تا جایی که اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران در هشداری اعلام کرد که دو سال قبل از آبگیری سد هراز باید برای سایت زباله تعیین تکلیف شود.

دولت سیزدهم هم خواست برای ساماندهی زباله عمارت دست به کار شود تا جایی که رئیس‌جمهور شهید آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی روز چهارم آبان سال ۱۴۰۲ در چهارمین جلسه پیگیری ویژه رفع مشکلات تولید در نهاد ریاست جمهوری برای تعیین تکلیف مرکز انباشت زباله در آمل ضرب الاجل ۱۵ روزه تعیین کرد تا سرازیر شدن زباله به عمارت متوقف شده و مکان جدید دپوی زباله مشخص شود.

 

اختصاص سریع بودجه ملی برای مدیریت پسماند زباله مازندران

تعدادی از نمایندگان عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی پس از سفرهای مختلف معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، امروز میهمان عمارت زباله و پسماند در آمل بودند تا از نزدیک به مسئله پسماند، محل دفن و دپوی زباله، آلودگی های معادن محور هراز و شیرابه های سرطانی بپردازند.

عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه زباله در مازندران ابرچالش زیست محیطی است، اظهار کرد: باید کمیته ویژه قضایی برای مدیرانی که درگذشته نسبت به انجام وظیفه سازمانی و قانونی در زمینه زباله مازندران کوتاهی و کم کاری داشتند تشکیل شده و بدون چشم پوشی به موضوع رسیدگی شود.

علی خضریان با بازدید از سایت زباله شهرستان‌های آمل و بابل، افزود: کم کاری مدیران مازندرانی و مسؤولان ملی مدیریت پسماند برای فاجعه زباله مشهود است و روش کار نادرست چندین دهه در مدیریت پسماند زباله شهرستان‌های آمل، بابل و تمام مازندران باعث شده تا هم اکنون وضعیت فراتر از هشدار نگران کننده زیست محیطی را در مازندران شاهد باشیم.

عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: عامل اصلی عدم رسیدگی به موضوع پسماند و زباله درمازندران ترک فعل بسیاری از مدیران گذشته بوده و باید جدی و ویژه این موضوع توسط دستگاه قضایی رسیدگی شده تا جرایم خاطیان این پیامد فاجعه بار اعلام شود.

وی با اعلام اینکه اولویت ویژه مجلس کمک به دولت و شهرداری‌های مازندران برای پایان دادن به موضوع ابرچالش زباله است، گفت: از نمایندگان مجلس توقع داریم خواستار ورود جدی دولت برای تعیین تکلیف مدیریت پسماند در مازندران باشند تا حفظ محیط زیست در سرزمین سبز و زیبای شمال کشور ایجاد شود.

خضریان بیان کرد: بودجه‌ای در مجلس برای مدیریت پسماند پیش‌بینی شده و امید دارم با اختصاص سریع بودجه ملی برای مدیریت پسماند زباله مازندران، اقدامات مؤثر و پایدار در حوزه زیست محیطی برای مازندران شکل گیرد.

 

دستور استاندار مازندران برای جانمایی و اجرای زباله سوز در آمل

سرپرست فرمانداری ویژه آمل نیز با اعلام اینکه انباشت زباله محل دفن عمارت در ۳۰ کیلومتری جنوب این شهرستان چهار دهه زباله را در خود جای داده و دیگر گنجایش و ظرفیت بار بیشتر را ندارد، اظهار کرد: موضوع اشباع شدن دفن سنتی زباله در محل عمارت آمل فراتر از یک معضل زیست محیطی بوده و در حال تبدیل به فاجعه انسانی است.

مصطفی سوادکوهی با اعلام تأکید فراوان استاندار مازندران برای حل مشکلات زباله، گفت: مقرر شد برای برطرف کردن مشکل انباشت زباله و جانمایی مکان جدید برای مدیریت پسماند در این شهرستان تا سه ماه مکان جدیدی در سطح شهرستان انتخاب شده و مراحل ساخت کارخانه زباله‌سوز اجرایی شود.

صبر عمارت و صبر ما گمانم از صبر ایوب پیشی گرفته و این بار هم منتظر می مانیم تا شاید از ستونی به ستون دیگر فرج حاصل شود و این گره کور بالاخره از پای این کوه صبور باز شود.

ادامه مطلب
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *