آمل نیوز- قربانعلی مسافر/ موزه ها در هر دیار نشان از تاریخ و دیرینه کهن آن منطقه دارد و آمل با توجه به قدمت تاریخی کم نظیر توانسته از شهرهای شاخص در فرهنگ، قدمت و تاریخ کشور باشد.
روز جهانی موزه آئین بین المللی است که در آن هر منطقه دیرینه خود را در معرض عموم قرار داده و به تاریخ خود می بالد.
موزه تاریخ شهر آمل از موزه های بزرگ و قدیمی است که بسیاری از اشیای کهن و تاریخی دیار هزار سنگر که از گذشته تاکنون کاوش شده در آن نگهداری می شود.
مدیر موزه تاریخ شهر آمل با اشاره به فرا رسیدن روز جهانی موزه، اظهار کرد: در جدیدترین دستاوردها ۷۰ قطعه اشیا تاریخی با قدمت ۳۰ هزار ساله به اشیای تاریخی این موزه افزوده شد.
جمشید محمدی نشلی با اعلام اینکه این اشیای تاریخی در کاوشهای باستان شناسی منطقه جنگلی بلیران به دست آمدند، افزود: آثار کاوش شده به محدوده پارینه سنگی گرمرود بلیران باز می گردد که همزمان با روزجهانی موزه همزمان با ۷ استان کشور به صورت همزمان و برخط رونمایی شد.
این باستان شناس با اعلام اینکه آثار مکشوفه محوطه گرمرود مربوط به سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ در سه فصل کاوش دیرینه شناسی است که توسط گروه مشترک دیرین انسان شناسی ایران و فرانسه به سرپرستی دکتر عسگری خانقاه و دکتر شیل بریون حاصل شد.
مدیر موزه تاریخ شهر آمل با اعلام اینکه در سال 1384 هفت فصل کاوش دیرینه شناسی از سوی این دو باستان شناس انجام دادند که دوره چهارم زمین شناسی از 2.5 میلیون تا 10 هزار سال پیش ادامه داشت، یادآور شد: اشیای شکار حیوانات و آثار پخت و پز با سابقه بیش از 30 هزار ساله در آن پیدا شده که دستاورد و ابرازهای کاوش کشف بیش از ۷۰ قطعه دست ابزارهای سنگی، تبر سنگی، تیغهها، ریز تیغهها، بقایای استخوان شکار، آثار سوختگی بر روی شکار و استخوان آنها و برافروختن آتش است که با ضربه زنی مستقیم همراه بوده و در مورد آن چندین مقاله معتبر ارائه شده شده است.
محمدی نشلی با اشاره به اینکه کاوش در مورد انسان هایی بوده که همراه با طبیعت حرکت می کردند و شکارگر بودند، بیان کرد: در آن زمان نیز شکارها برای بقا و زنده ماندن انجام می شد.
وی با تأکید بر اینکه آزمایش ها بر روی اکتشافات محوطه پارینه سنگی گرمرود با قدمت بیش از ۳۰ هزار سال پیش این منطقه را یک سایت شکار و قصابی توسط شکارچیان معرفی کرده است، گفت: موزه شهر آمل در دو طبقه گردآوری شده که علاوه بر آمل و محوطه اشیای قدیمی و با قدمت جیرفت نیز به دید عموم درآمده است.
محمدی نشلی با اعلام این یافته ها برای شناخت جوامع انسانی در دوره زمین شناسی پلیستوسن بسیار مهم است، بیان کرد: آثار سوختگی بر روی استخوان شکارها نشان از استفاده مردم این محدوده همانند زاگرس نشینان از آتش و شناخت کاربرد آن بوده است و نشانه های پخت و پز در غذاها برای روند تکامل آنها مشهود بود.
وی با اعلام اینکه وجود اشیایی با قدمت هزاره سوم قبل از میلاد مسیح، یادآور شد: این موزه شامل بخش های تاریخی آثار باستان شناسی، مردم شناسی و اسناد تاریخی مازندران است که در بخشی از آن اشیای مردم شناسی همانند جوله، کلز، تلم، وسایل روزمره زندگی مردم از دوره های قاجار و حتی قبل آن عرضه شده و بافتههای محلی جاجیم، گلیم، ظروف چوبی، ظروف مسی، آفتابه لگن، کاسه و سینی موجود است.
محمدی نشلی با اعلام ارائه باستان شناسی و کاوش های علمی قلعه کش، سرخرود، غاز دستکند کهرود محور هراز، اشیای کشف شده حفاری های غیرمجاز، سکه های ادوار مختلف هخامنشی، سلوکی ساسانی و دوره های اسلامی، کاشی های قدیمی حفاری غیرمجاز در موزه آمل، گفت: در بخش اسناد تاریخی این موزه، گزارشهای ادارات وقت درخصوص زلزله وآتش سوزی آمل مربوط به سالهای ۱۳۳۵ و ۱۳۳۶ ونیز دست نوشتههای شاهان دوره قاجار و مکاتبات اداری دربار قاجار با رؤسای حاکمان این شهرستان به چشم میخورد.